ΧΕΙΜΩΝΑΣ 2015ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

Ο Δρόμος προς την Ευτυχία Φέρνει μια Νέα Ζωή
Η ΟΜΑΔΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΩΝ ΑΓΩΝΙΖΕΤΑΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΑΚΜΗ

Το μνημείο το «Πνεύμα του Ντιτρόιτ» αποτελεί το κατάλληλο περιβάλλον για να δράσει η ομάδα του Δρόμου προς την Ευτυχία η οποία ενσταλάζει νέα ζωή στην πόλη.

Το Ντιτρόιτ του Μίσιγκαν εξυμνούνταν κάποτε ως η Πόλη των Μηχανών, εξαιτίας της βιομηχανίας αυτοκινήτων του, και ως η Πόλη της Μουσικής, εξαιτίας της μουσικής του κληρονομιάς, σήμερα όμως αποτελεί μια από τις πιο ταραχώδεις μητροπόλεις της Αμερικής. Η ανεργία, η εγκληματικότητα και η διακίνηση ναρκωτικών που βρίσκονται στα ύψη ανάγκασαν το 25% του πληθυσμού την προηγούμενη δεκαετία να εγκαταλείψει την πόλη, αφήνοντας πίσω τους δεκάδες χιλιάδες εγκαταλελειμμένες επιχειρήσεις, κτίρια και σπίτια. Το 2013 το Ντιτρόιτ μετατράπηκε στην πρώτη μεγαλούπολη των ΗΠΑ που κήρυξε επισήμως πτώχευση. Ένα κίνημα όμως που αναπτύσσεται συνεχώς και ενώνει τους κατοίκους του Ντιτρόιτ, που είναι αποφασισμένοι να φέρουν νέα ζωή στην πόλη τους, έρχεται να αντιπαλέψει αυτό το τρομακτικό σενάριο της αστικής παρακμής σ’ αυτό το άντρο του εγκλήματος. H Monika Biddle ήταν μία απ’ τους κατοίκους, η οποία, εμπνεόμενη από τον Δρόμο προς την Ευτυχία και τη συμβολή του στη μείωση του εγκλήματος σε άλλες πόλεις, ήθελε το ίδιο αποτέλεσμα και για το Ντιτρόιτ.

Εγκαθίδρυσε έναν σύνδεσμο με το «ΞΕΣΗΚΩΣΟΥ Ντιτρόιτ!», έναν συνασπισμό περίπου 400 ομάδων της κοινότητας που μοιράζονται κοινά προγράμματα και υλικά για την προώθηση του εθελοντισμού και του ακτιβισμού στην κοινότητα. Στη συνέχεια προσέγγισε το «Mack Alive», μια ομάδα ανάπτυξης του ανατολικού Ντιτρόιτ, της οποίας ηγούνταν η πρώην Κυβερνητική Εκπρόσωπος του Μίσιγκαν, Artina Tinsley Hardman. Με τη Λεωφόρο Μακ να αγκαλιάζει τις δύο πιο επικίνδυνες γειτονιές του Ντιτρόιτ (μια περιοχή με 26% ανεργία και με το 35% των κατοίκων της να ζουν κάτω απ’ το όριο της φτώχειας), η πρόκληση ήταν τρομακτική.

Από την πρώτη στιγμή που της έγινε η παρουσίαση του Δρόμου προς την Ευτυχία, η κ. Hardman αντιλήφθηκε αμέσως την πρακτική αξία των 21 διδαγμάτων του στη δουλειά που έκανε ο οργανισμός της. «Όλοι οι άνθρωποι χρειάζονται μια ηθική πυξίδα», δήλωσε η ίδια καθώς οι εθελοντές μοίραζαν χιλιάδες βιβλιαράκια στην περιοχή.

Η ομάδα Mack Alive και άλλες ομάδες του Ντιτρόιτ δημιούργησαν βιβλιαράκια Ο Δρόμος προς την Ευτυχία με το δικό τους εξώφυλλο, τα οποία μοίρασαν στις περιοχές τους.

Και πρόσθεσε: «Βλέπω ότι, ανεξαρτήτως του πώς θα το χρησιμοποιήσουμε –είτε στο κέντρο που συγκεντρώνει πολίτες που ανήκουν στην ελίτ είτε σε μία από τις εκδηλώσεις μας στους δρόμους– κάποιος θα πάρει το βιβλιαράκι, θα μας καλέσει και θα ρωτήσει: “Πού μπορώ να βρω κι άλλα τέτοια αντίτυπα;”. Οι άνθρωποι θέλουν να μοιραστούν τον Δρόμο προς την Ευτυχία με τους φίλους και την οικογένειά τους και αυτό αναδομεί την κοινότητά μας».

Η ομάδα του Δρόμου προς την Ευτυχία στο Ντιτρόιτ επανέλαβε τις ίδιες ενέργειες στο δυτικό Ντιτρόιτ, όπου το Ίδρυμα της Αδελφότητας στο Μπράιτμορ εγκαινίασε το πρόγραμμα σε πρότζεκτ στέγασης.

Στο βόρειο Ντιτρόιτ το πρόγραμμα υιοθετήθηκε από μια ομάδα υποστήριξης των θυμάτων βίας που στηριζόταν στην πίστη. Τα νέα διαδόθηκαν και στο τέλος πάνω από 40 διαθρησκευτικοί οργανισμοί καθώς και οργανισμοί που ασχολούνταν με την ασφάλεια της κοινότητας και την παροχή υπηρεσιών σε αυτή μοίρασαν 40.000 αντίτυπα από το βιβλιαράκι και φιλμ στους κατοίκους του Ντιτρόιτ. Τα εγκλήματα βίας και εκείνα κατά της περιουσίας σημείωσαν πτώση κατά 25% εκεί όπου διανεμήθηκαν τα βιβλιαράκια.

Όταν οι κορυφαίοι αξιωματούχοι της πόλης –τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος και ο Δήμαρχος του Ντιτρόιτ– έλαβαν αντίτυπα από το βιβλιαράκι, ο Δήμαρχος ανταποκρίθηκε λέγοντας: «Αυτή η πρωτοβουλία αποτελεί ζωτικό παράγοντα για την αναζωογόνηση της πόλης μας, του πνεύματος και της υπερηφάνειας μας και συμβάλλει στην οικοδόμηση ενός λαμπρού νέου Ντιτρόιτ, όπου όλοι θα μπορούν να ευδοκιμήσουν και να ευημερήσουν».

Η πρώην Κυβερνητική Εκπρόσωπος του Μίσιγκαν και νυν αρχηγός της ομάδας «Mack Alive», κ. Artina Tinsley Hardman (δεύτερη από δεξιά), είπε: «Όπως κι αν το χρησιμοποιήσουμε... κάποιος θα πάρει στα χέρια του τον Δρόμο προς την Ευτυχία, θα μας καλέσει και θα ρωτήσει: “Πού μπορώ να βρω κι άλλα αντίτυπα;”».


ΓΕΓΟΝΟΤΑ
Το Έγκλημα Μειώνεται με τον Δρόμο προς την Ευτυχία

Ο δείκτης εγκληματικότητας σύμφωνα με τις αναφορές της αστυνομίας μειώθηκε εντυπωσιακά με τον Δρόμο προς την Ευτυχία:

Κόλπος του Πλέτενμπεργκ, Νότια Αφρική: Μετά την από κοινού με την αστυνομία διανομή του Δρόμου προς την Ευτυχία στα Αγγλικά, τα Αφρικανικά και τα Ζόσα, οι κλοπές καταστημάτων μειώθηκαν κατά 63%, οι απόπειρες διαρρήξεων σε επιχειρήσεις μειώθηκαν κατά 67% και οι βίαιες ληστείες εξαλείφθηκαν 100%.

Τσιουντάντ Χουάρεζ, Μεξικό: Στη λίστα των «πιο επικίνδυνων πόλεων στον κόσμο» το Μεξικό έπεσε από το νούμερο 1 στο νούμερο 37 μετά από τη διανομή του Δρόμου προς την Ευτυχία, με τον αριθμό των ανθρωποκτονιών το 2013 να βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο που βρέθηκε ποτέ από το 2008 μέχρι σήμερα.



ΒΟΗΘΩΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΥΤΥΧΙΑ

Το Ίδρυμα του Δρόμου προς την Ευτυχία Διεθνώς εργάζεται για να αντιστρέψει την ηθική παρακμή στην κοινωνία, αποκαθιστώντας την εμπιστοσύνη και την τιμιότητα μέσα από την ευρεία διανομή των 21 διδαγμάτων του. Η παραγωγή και η διανομή για το βιβλιαράκι Ο Δρόμος προς την Ευτυχία και για τα υλικά της διδακτέας ύλης του προγράμματος στηρίζεται σε δωρεές.