ΧΕΙΜΩΝΑΣ 2015ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

ΔΟΜΙΝΙΚΑΝΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Η Υφυπουργός Ανώτερης Εκπαίδευσης Ηγείται του Δρόμου προς την Ευτυχία

Η Enid Gil, Υφυπουργός Ανώτερης Εκπαίδευσης της Δομινικανής Δημοκρατίας, κατά τον διορισμό της ως εθνική αντιπρόσωπος του Δρόμου προς την Ευτυχία.

Ενώ η Δομινικανή Δημοκρατία αποτελεί τον πιο δημοφιλή προορισμό στην Καραϊβική, η ίδια μαστίζεται από ανεξέλεγκτες κοινωνικές συγκρούσεις. Κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων δεκαετιών οι δολοφονίες αυξήθηκαν κατά 25% και η χώρα αυτή έχει πλέον μετατραπεί στο μεγαλύτερο κέντρο διακίνησης ναρκωτικών στην Καραϊβική. Το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα (το χειρότερο σε όλη την Καραϊβική και την Κεντρική Αμερική, με το ποσοστό των μαθητών που εγκαταλείπουν το σχολείο να φτάνει σχεδόν το 50%) οδηγεί σε υψηλά επίπεδα ανεργίας (15%). Η παιδική εργασία και η πορνεία στους νέους είναι εκτός ελέγχου.

Ο Roberto Naya, ένας κάτοικος του Μαϊάμι με καταγωγή από την Καραϊβική, είδε στον Δρόμο προς την Ευτυχία τη λύση για την ηθική παρακμή που αποτελεί την αιτία της αύξησης της εγκληματικότητας και της βίας στη Δομινικανή Δημοκρατία κι έτσι ξεκίνησε ένα πρόγραμμα που απευθύνεται σε απλούς πολίτες και περιλαμβάνει διαλέξεις και εκπαίδευση. Μετά από την παράδοση ενός σεμιναρίου σε 20 δασκάλους στο εκπαιδευτικό κέντρο του Ζωολογικού Κήπου του Άγιου Δομίνικου, αυτοί άρχισαν να δίνουν διαλέξεις σε χιλιάδες μαθητές κάθε μήνα. Αυτό που ακολούθησε ήταν περίπου 200 αιτήσεις δασκάλων για τη διδακτέα ύλη και τα φιλμ του Δρόμου προς την Ευτυχία, αιτήσεις που προέρχονταν από τους δασκάλους των μαθητών που επισκέπτονταν στις εκδρομές τους τον Ζωολογικό Κήπο, κι αυτό έκανε το πρόγραμμα να επεκταθεί σε διάφορα σχολεία της χώρας. Μετά από αυτό, ο Naya παρουσίασε τα υλικά σε κυβερνητικά στελέχη που, με τη σειρά τους, τον οδήγησαν στο γραφείο της Υφυπουργού Ανώτερης Εκπαίδευσης της Δομινικανής Δημοκρατίας, της κ. Enid Gil. Εκείνη αναγνώρισε αμέσως την αποτελεσματικότητα του Δρόμου προς την Ευτυχία και μαζί με τον Naya ενεργοποίησε ένα σχέδιο εφαρμογής του προγράμματος σε ολόκληρη την ακαδημαϊκή κοινότητα της χώρας. Όντας καθηγήτρια Πανεπιστημίου, η Gil εκπαιδεύτηκε πλήρως η ίδια και ενέκρινε την παράδοση του προγράμματος Ο Δρόμος προς την Ευτυχία στο Αυτόνομο Πανεπιστήμιο του Αγίου Δομίνικου, το μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο της χώρας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα δεκάδες δάσκαλοι να προσφερθούν εθελοντικά να παραδώσουν διαλέξεις σε εκατοντάδες άλλους δασκάλους, σε σχολικούς συμβούλους, σε στελέχη του Υπουργείου Παιδείας και σε 150 διευθυντές δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων στην Περιοχή της Μόκα. Ο Γενικός Διευθυντής Κοινωνικών Υπηρεσιών παρουσίασε προσωπικά το βιβλίο σε φιλμ Ο Δρόμος προς την Ευτυχία και τη διδακτέα ύλη σε όλους τους συμμετέχοντες.

Με 1.000 άτομα να έχουν πλέον εκπαιδευτεί, μπορούσαν να παραδοθούν σεμινάρια σε περισσότερα σχολεία, πανεπιστήμια, νομικές σχολές, ιδρύματα που υποστηρίζονταν από τις συζύγους των δικαστών του Ανώτατου Δικαστηρίου καθώς και σε τροφίμους της Φυλακής Ναγάγιο. Ένας τρόφιμος βοήθησε άλλους 50 τροφίμους να κατανοήσουν τα 20 μέρη της διδακτέας ύλης. Ο Naya, η Gil και η ομάδα τους προσέφεραν τον Δρόμο προς την Ευτυχία σε μορφή βιβλίου σε φιλμ σε κάθε Γερουσιαστή της Δομινικανής Δημοκρατίας· 1.700 DVD στο Υπουργείο Εθνικής Πρόνοιας για καθέναν από τους αντιπροσώπους του στο πεδίο, καθώς και 4.000 DVD στο Υπουργείο Παιδείας για όλους τους σχολικούς συμβούλους στη χώρα. Οι εμφανίσεις στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο μετέφεραν το μήνυμα σε ακόμη περισσότερους ανθρώπους.



ΕΝΑΣ ΟΔΗΓΟΣ ΚΟΙΝΗΣ ΛΟΓΙΚΗΣ ΓΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΖΩΗ

Το βιβλιαράκι Ο Δρόμος προς την Ευτυχία, που περιλαμβάνει 21 διδάγματα (κανόνες ή οδηγίες συμπεριφοράς), αποτελεί το επίκεντρο του περιεκτικού εκπαιδευτικού προγράμματος για σχολεία και εκπαιδευτικούς της κοινότητας, εκπαιδευτές σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες στον τομέα της αναμόρφωσης – πλήρες με πλάνα μαθημάτων και οπτικοακουστικά εκπαιδευτικά βοηθήματα.


ΒΟΗΘΩΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΥΤΥΧΙΑ

Το Ίδρυμα του Δρόμου προς την Ευτυχία Διεθνώς εργάζεται για να αντιστρέψει την ηθική παρακμή στην κοινωνία, αποκαθιστώντας την εμπιστοσύνη και την τιμιότητα μέσα από την ευρεία διανομή των 21 διδαγμάτων του. Η παραγωγή και η διανομή για το βιβλιαράκι Ο Δρόμος προς την Ευτυχία και για τα υλικά της διδακτέας ύλης του προγράμματος στηρίζεται σε δωρεές.