ΝΕΑΑΠΟΚΑΘΙΣΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΥΤΟΣΕΒΑΣΜΟ

Η ΕΥΗΜΕΡΙΑ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΟ ΝΕΠΑΛ

Οι δάσκαλοι εκπαιδεύονται στην έναρξη του Ευημερία για το Νεπάλ (κύρια φωτογραφία)· η νεολαία του Νεπάλ με το ειδικά σχεδιασμένο εξώφυλλο του Δρόμου προς την Ευτυχία (πάνω αριστερά)· οι μαθητές εφαρμόζουν το «Να είσαι Εργατικός» (πάνω δεξιά).

Ο διαγωνισμός για το Βραβείο Ευημερία για το Νεπάλ κινεί το ενδιαφέρον της νεολαίας του Νεπάλ, ενώ παράλληλα τους διδάσκει τα διδάγματα του Δρόμου προς την Ευτυχία.

Φωλιασμένο στα Ιμαλάια, το Νεπάλ είναι μια χώρα με αρχαία κουλτούρα και πνευματικότητα. Οκτώ από τα ψηλότερα βουνά του κόσμου, συμπεριλαμβανομένου του ψηλότερου –του Όρους Έβερεστ– αγγίζουν τον ουρανό από το Νεπάλ, το οποίο συνορεύει με την Κίνα και την Ινδία. Αυτή είναι η έδρα του Λουμπίνι, της γενέτειρας του Γκαουτάμα Βούδα, του ιδρυτή του Βουδισμού.

Όμως, παρά τον πλούτο της πολιτιστικής κληρονομιάς, το Νεπάλ σήμερα είναι μια από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου, υποφέροντας από την παρακμή των ηθικών αξιών λόγω ανεπαρκούς εκπαιδευτικού συστήματος και ανεργίας – και τα δύο αυτά είναι προάγγελοι ενός ζοφερού μέλλοντος για τον λαό του.

Ο Rocco Lanatà, ένας υποστηρικτής του Δρόμου προς την Ευτυχία, ήρθε για πρώτη φορά στο Νεπάλ μετά από πρόσκληση του Mahesh Kunwar, του πρώην Υφυπουργού Παιδείας και Προέδρου του Φιλανθρωπικού Συλλόγου του Νεπάλ. Ο Kunwar έψαχνε λύσεις για να βελτιώσει την πατρίδα του, και αφότου είδε μια εκδήλωση του Δρόμου προς την Ευτυχία στο διαδίκτυο που διοργάνωσε η Lanatà, ήξερε ότι είχε βρει μια τέλεια συνεργάτιδα για τα σχέδιά του να αλλάξει την όψη του Νεπάλ.

Οι δύο συμφώνησαν να συνεργαστούν και στο τέλος του 2013 ξεκίνησαν ένα πρότζεκτ για να εκπαιδεύσουν τον στρατό αφότου ο Γενικός Διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων της Αστυνομίας εξέτασε τον Δρόμο προς την Ευτυχία και είπε απλώς: «Το θέλω αυτό». Σεμινάρια διεξάχθηκαν επίσης για γιατρούς, νοσοκόμους και μοναχούς Βουδιστές στο Λουμπίνι.

Αλλά για να αλλάξουν το μέλλον του Νεπάλ, έπρεπε να προσεγγίσουν τη νεολαία. Γι’ αυτόν τον σκοπό, πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις το 2016 με τον Υπουργό της Αστικής Ανάπτυξης, τον Στρατηγό των Ενόπλων Δυνάμεων του Νεπάλ και τον Πρόεδρο του Οργανισμού Ιδιωτικών και Δημόσιων Σχολείων του Νεπάλ. Αυτό ενέπνευσε σχέδια που θα βοηθήσουν την πραγματοποίηση του ονείρου για ένα πιο ισχυρό Νεπάλ που ευημερεί περισσότερο, παρέχοντας στους νέους τις καθοδηγητικές ηθικές αρχές του Δρόμου προς την Ευτυχία.

Όπως εξέφρασε ο Υπουργός της Αστικής Ανάπτυξης: «Από τα βάθη της καρδιάς μου, συνιστώ θερμά για το μεγαλύτερο όφελος του λαού του Νεπάλ, να υιοθετήσουμε τον Δρόμο προς την Ευτυχία, του οποίου η διανομή θα επιδιώξει την ειρήνη, την ασφάλεια και την ευημερία για το πανέμορφο έθνος μας».

Έτσι γεννήθηκε το Βραβείο Ευημερία για το Νεπάλ για να μπει σε εφαρμογή τη σχολική χρονιά 2017-2018. «Ένας διαγωνισμός για σχολεία σε όλο το Νεπάλ θα βασίζεται στην εφαρμογή ενός διδάγματος του Δρόμου προς την Ευτυχία» εξήγησε η Lanatà.

«Από τα βάθη της καρδιάς μου, συνιστώ θερμά για το μεγαλύτερο όφελος του λαού του Νεπάλ, να υιοθετήσουμε τον Δρόμο προς την Ευτυχία, του οποίου η διανομή θα επιδιώξει την ειρήνη, την ασφάλεια και την ευημερία για το πανέμορφο έθνος μας».

Η Lanatà και ο Kunwar παρουσίασαν τον διαγωνισμό με δύο περιόδους εκπαίδευσης για 346 εκπαιδευτικούς και διευθυντές σχολείων, οι οποίοι επέστρεψαν στη συνέχεια στα σχολεία τους με τα βιβλιαράκια του Δρόμου προς την Ευτυχία για να εκπαιδεύσουν ακόμη περισσότερους δασκάλους. Μετά την εκπαίδευση, η παράδοση άρχισε αμέσως με μαθητές να επιλέγουν ένα δίδαγμα του Δρόμου προς την Ευτυχία και να δημιουργούν πρότζεκτ για να επιδείξουν την εφαρμογή του στη ζωή. Οι μεγαλύτεροι μαθητές διάλεξαν το δίδαγμα 4: «Αγάπα και Βοήθα τα Παιδιά». Επιδεικνύοντας αυτό ακριβώς, ο καθένας τους ανέλαβε έναν από τους νεότερους μαθητές και τους βοήθησαν με τα μαθήματα του σχολείου. Οι μαθητές του Σχολείου Shikshalaya Nepal εφάρμοσαν το δίδαγμα 16: «Να είσαι Εργατικός», καθαρίζοντας την αυλή του σχολείου τους που ήταν σε ακαταστασία λόγω ενός έργου κατασκευής που έμεινε ατελείωτο. Την καθάρισαν, την τακτοποίησαν και την έκαναν έτοιμη να χρησιμοποιηθεί ξανά.

Στο τέλος του 2018, κάθε σχολείο θα προετοιμάσει ένα DVD που περιέχει αποδεικτικά στοιχεία των δραστηριοτήτων τους όσον αφορά την εφαρμογή του διδάγματος που έχουν επιλέξει από τον Δρόμο προς την ευτυχία. Θα περιλαμβάνει μια σύντομη αναφορά, ιστορίες επιτυχίας, φωτογραφίες και βίντεο.

Τρεις νικητές θα επιλεχθούν, αλλά στην πραγματικότητα όλοι οι συμμετέχοντες θα είναι νικητές, επειδή κατά τη διαδικασία του διαγωνισμού, η νεολαία του Νεπάλ θα λάβει βασικές ηθικές αξίες με έναν διασκεδαστικό τρόπο που κινεί το ενδιαφέρον. Μια ισχυρότερη ηθική δομή θα γίνει η βάση για το μέλλον: ένα Νεπάλ που ακμάζει και ευημερεί.ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΝΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ Η ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ

Το Ίδρυμα του Δρόμου προς την Ευτυχία Διεθνώς εργάζεται για να αντιστρέψει την ηθική παρακμή στην κοινωνία, αποκαθιστώντας την εμπιστοσύνη και την τιμιότητα μέσα από την ευρεία διανομή των 21 διδαγμάτων του. Η παραγωγή και η διανομή από το βιβλιαράκι Ο Δρόμος προς την Ευτυχία και από τα υλικά του προγράμματος διδασκαλίας στηρίζεται σε δωρεές.