14.3 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ

Δίδαγμα 14, Να Είσαι Άξιος Εμπιστοσύνης

14. ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΑΞΙΟΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ.

Αν δεν μπορεί κανείς να έχει εμπιστοσύνη στην αξιοπιστία των γύρω του, αυτός ο ίδιος βρίσκεται σε κίνδυνο. Όταν εκείνοι πάνω στους οποίους στηρίζεται τον εγκαταλείπουν, η ίδια του η ζωή μπορεί να διαταραχτεί, κι ακόμα κι η ίδια του η επιβίωση να μπει σε κίνδυνο.

Η αμοιβαία εμπιστοσύνη είναι το πιο γερό θεμέλιο στις ανθρώπινες σχέσεις. Χωρίς αυτήν η όλη δομή καταρρέει.

Η αξιοπιστία είναι ένα αγαθό που εκτιμάται πολύ. Όταν την έχει κανείς, θεωρείται πολύτιμος. Όταν την έχει χάσει, μπορεί να θεωρηθεί ανάξιος.

Θα πρέπει κανείς να κάνει τους άλλους γύρω του να εμπνέουν αξιοπιστία και να την κερδίζουν. Θα γίνουν με αυτό τον τρόπο πολύ πιο πολύτιμοι για τον εαυτό τους και τους άλλους.

14-1. ΚΡΑΤΑ ΤΟ ΛΟΓΟ ΣΟΥ ΑΦΟΥ ΤΟΝ ΔΩΣΕΙΣ.

Όταν δίνει κανείς μια διαβεβαίωση ή υπόσχεση ή ορκίζεται πως θα κάνει κάτι, πρέπει να φροντίσει να πραγματοποιηθεί. Αν κάποιος λέει πως πρόκειται να κάνει κάτι, θα πρέπει να το κάνει. Αν λέει πως δεν πρόκειται να κάνει κάτι, θα πρέπει να μην το κάνει.

Η εκτίμηση προς κάποιο άτομο βασίζεται, σε μεγάλο βαθμό, στο αν το άτομο αυτό κρατάει το λόγο του ή όχι. Για παράδειγμα, ακόμα κι οι γονείς θα εκπλήσσονταν με το πόσο πέφτουν στην εκτίμηση των παιδιών τους όταν δεν κρατούν μια υπόσχεση.

Τους ανθρώπους που κρατούν το λόγο τους τους εμπιστεύονται και τους θαυμάζουν. Τους ανθρώπους που δεν τον κρατούν τους θεωρούν σκουπίδια.

Σ’ εκείνους που αθετούν το λόγο τους συχνά, ποτέ δεν τους δίνεται μια δεύτερη ευκαιρία.

Ένα άτομο που δεν κρατά το λόγο του μπορεί σύντομα να βρει τον εαυτό του μπερδεμένο και παγιδευμένο σε κάθε είδους «εγγυήσεις» και «περιορισμούς» και μπορεί ακόμα να βρει τον εαυτό του αποκλεισμένο από τις κανονικές σχέσεις με τους άλλους. Δεν υπάρχει πιο σίγουρη απομόνωση από τους συνανθρώπους του από το να παραλείψει κανείς να κρατήσει τις υποσχέσεις που έδωσε.

Ποτέ δε θα πρέπει να επιτρέπει κανείς σ’ έναν άλλο να δίνει το λόγο του επιπόλαια. Θα πρέπει να επιμένει πως, όταν δίνεται μια υπόσχεση, πρέπει να τηρείται. Η ίδια η ζωή του μπορεί να διαταραχτεί πολύ αν προσπαθήσει να συνδεθεί με ανθρώπους που δεν τηρούν τις υποσχέσεις τους. Δεν είναι μια απλή υπόθεση.

Είναι κατά πολύ ευκολότερο
να διαβεί κανείς το δρόμο προς την ευτυχία
μαζί με ανθρώπους που μπορεί να εμπιστεύεται.