9.3 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ

Δίδαγμα 9, Μην Κάνεις Τίποτα Παράνομο

9. ΜΗΝ ΚΑΝΕΙΣ ΤΙΠΟΤΑ ΠΑΡΑΝΟΜΟ.

«Παράνομες πράξεις» είναι εκείνες που είναι απαγορευμένες από επίσημους κανόνες ή νόμους. Αυτούς τους φτιάχνουν κυβερνήτες, νομοθετικά σώματα και δικαστές. Συνήθως καταγράφονται σε νομικούς κώδικες. Σε μια κοινωνία καλά οργανωμένη, οι κώδικες δημοσιεύονται και γνωστοποιούνται ευρέως. Σε μια κοινωνία όλο σύγχυση –και συχνά κυριαρχούμενη από το έγκλημα– πρέπει κανείς να συμβουλευτεί ένα δικηγόρο ή να είναι ειδικά εκπαιδευμένος για να τους ξέρει όλους. Μια τέτοια κοινωνία θα πει σε κάποιον πως «η άγνοια δεν δικαιολογεί την παράβαση του νόμου».

Όμως, οποιοδήποτε μέλος της κοινωνίας, είτε είναι νέος άνθρωπος είτε ηλικιωμένος, έχει ευθύνη να γνωρίζει τι θεωρεί αυτή η κοινωνία «παράνομη πράξη». Μπορεί κανείς να ρωτήσει άλλους ανθρώπους και υπάρχουν βιβλιοθήκες όπου μπορεί να ψάξει και να μάθει γι’ αυτές.

Μια «παράνομη πράξη» δεν είναι η παρακοή σε κάποια τυχαία διαταγή, όπως «Πήγαινε για ύπνο». Είναι μια πράξη που, αν γίνει, μπορεί να ’χει ως αποτέλεσμα την τιμωρία από τα δικαστήρια και την πολιτεία – να διαπομπευτεί 1 απο την κρατική μηχανή προπαγάνδας2 να του επιβληθεί πρόστιμο, ακόμα και φυλάκιση.

Όταν κάποιος κάνει κάτι παράνομο, μικρό ή μεγάλο, είναι εκτεθειμένος σ’ επιθέσεις από την πολιτεία. Δεν έχει σημασία αν συλλαμβάνεται ή όχι. Όταν κάνει μια παράνομη πράξη, έχει εξασθενίσει την ικανότητά του για άμυνα.

Σχεδόν κάθε αξιόλογο πράγμα που προσπαθεί να πετύχει κανείς, μπορεί συχνά να γίνει με απόλυτα νόμιμους τρόπους.

Η «παράνομη» οδός είναι ένα μονοπάτι επικίνδυνο και κάνει κάποιον να χάνει χρόνο. Τα υποτιθέμενα «πλεονεκτήματα» των παράνομων πράξεων συνήθως αποδεικνύονται ανάξια λόγου.

Η πολιτεία και η κυβέρνηση έχουν την τάση να λειτουργούν σαν μια μηχανή που, ως ένα βαθμό, δεν σκέφτεται. Υπάρχει και λειτουργεί με βάση τους νόμους και τους κώδικες νόμων. Είναι εξοπλισμένη να πατάξει μέσα από τα κανάλια της την παρανομία. Ως τέτοια, μπορεί να γίνει ένας αδυσώπητος3 εχθρός, ανένδοτος4 στο θέμα των «παράνομων πράξεων». Η ορθότητα και το εσφαλμένο των πραγμάτων δε μετράνε μπροστά στους νόμους και τους κώδικες νόμων. Μόνο οι νόμοι μετράνε.

Όταν αντιλαμβάνεσαι ή ανακαλύπτεις πως οι γύρω σου διαπράττουν «παράνομες πράξεις», θα πρέπει να κάνεις ό,τι μπορείς για να το αποτρέψεις αυτό. Εσύ ο ίδιος, που ούτε καν συμμετέχεις σε αυτό, μπορεί, παρ’ όλα αυτά, να υποφέρεις εξαιτίας τους. Ο λογιστής μιας εταιρείας παραποιεί τα βιβλία. Σε μια αναταραχή που μπορεί να προκύψει, η εταιρεία θα μπορούσε να καταρρεύσει κι εσύ να χάσεις τη δουλειά σου. Τέτοια περιστατικά μπορούν να επηρεάσουν πάρα πολύ άσχημα την επιβίωση κάποιου.

Ως μέλος οποιασδήποτε ομάδας που υπόκειται σε νόμους, να ενθαρρύνεις τη σαφή δημοσίευση αυτών των νόμων, ώστε να μπορούν να γίνουν γνωστοί. Υποστήριξε κάθε νόμιμη πολιτική προσπάθεια να ελαττωθούν, να διευκρινιστούν και να κωδικοποιηθούν οι νόμοι που ισχύουν γι’ αυτή την ομάδα. Να επιμένεις στην αρχή οτι όλοι είναι ίσοι απέναντι στο νόμο· μια αρχή η οποία, στο δικό της χρόνο και τόπο –τις τυραννικές5 ημέρες της αριστοκρατίας6 – ήταν μία από τις μεγαλύτερες κοινωνικές εξελίξεις στην ανθρώπινη ιστορία και δεν θα πρέπει να χαθεί από τα μάτια μας.

Φρόντισε ώστε τα παιδιά και οι ενήλικοι να πληροφορούνται για το τι είναι «νόμιμο» και τι «παράνομο» και δείξε, έστω και με ένα απλό συνοφρύωμα, πως δεν επιδοκιμάζεις τις «παράνομες πράξεις».

Αυτοί που τις διαπράττουν, ακόμα κι όταν «τη γλιτώνουν ατιμώρητοι», έχουν, παρ’ όλα αυτά, αποδυναμωθεί μπροστά στην ισχύ της πολιτείας.

Ο δρόμος προς την ευτυχία
δεν περιλαμβάνει το φόβο
μήπως αποκαλυφθείς.

  1. 1. διαπομπεύομαι: εκτίθεμαι σε γελοιοποίηση, σε δημόσια περιφρόνηση, σε καταφρόνια ή διασυρμό.
  2. 2. προπαγάνδα: το να διαδίδει κανείς ιδέες, πληροφορίες ή φήμες για να προωθήσει το σκοπό του ή/και να βλάψει το σκοπό κάποιου άλλου, συχνά χωρίς σεβασμό για την αλήθεια· η πράξη τού να διαδίδεις ψέματα στον Τύπο ή στο ραδιόφωνo και στην τηλεόραση, έτσι ώστε, όταν ένα άτομο φτάσει σε δίκη, να κριθεί ένοχο· η πράξη τού να ζημιώνεις με απάτη την υπόληψη ενός ατόμου έτσι ώστε να μην το λαμβάνουν υπόψη. (Προπαγανδιστής είναι ένα άτομο ή ομάδα που δημιουργεί, ασκεί και διασπείρει προπαγάνδα.)
  3. 3. αδυσώπητος: αυτός που δεν επιδέχεται καλμάρισμα, καθησυχασμό ή ικανοποίηση· αυτός που δεν έχει τύψεις· ανελέητος.
  4. 4. ανένδοτος: σκληρός·αυτός που δεν εγκαταλείπει· ανυποχώρητος· κάποιος που δε σπάει· επίμονος· αυτός που αρνείται
    κάθε άλλη άποψη· που δεν υποκύπτει σε τίποτα.
  5. 5. τυραννικός: αυτός που κάνει χρήση απάνθρωπης, άδικης και απόλυτης εξουσίας· ο συντριπτικός· ο καταπιεστικός· ο τραχύς· ο δριμύς.
  6. 6. αριστοκρατία: κυβέρνηση από λίγους με ειδικά προνόμια, βαθμούς ή θέσεις· κυριαρχία από μια επίλεκτη μειοψηφία που είναι πάνω από τον κοινό νόμο· μια ομάδα που από τη φύση της ή από τη θέση της είναι «ανώτερη από κάθε άλλον» και που μπορεί να θέτει ή να εφαρμόζει νόμους σε άλλους, θεωρεί όμως πως η ίδια δεν χρειάζεται να υπακούει στους νόμους.