21.3 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ

Δίδαγμα 21, Άκμαζε και Πρόκοβε

21. ΑΚΜΑΖΕ ΚΑΙ ΠΡΟΚΟΒΕ.1

1 2

Μερικές φορές κάποιοι επιζητούν να συντρίψουν έναν άνθρωπο, να εκμηδενίσουν τις ελπίδες και τα όνειρά του, το μέλλον του και αυτόν τον ίδιο.

Με το χλευασμό και πολλά άλλα μέσα, κάποιος που έχει άσχημες προθέσεις για έναν άλλο μπορεί να προσπαθήσει να επιφέρει την πτώση του.

Οι προσπάθειες να καλυτερέψει κανείς τον εαυτό του, και να γίνει πιο ευτυχισμένος στη ζωή, μπορούν να γίνουν αντικείμενο επιθέσεων για οποιονδήποτε λόγο.

Είναι μερικές φορές αναγκαίο να χειρίζεσαι τέτοιες επιθέσεις κατευθείαν. Όμως, υπάρχει και μια μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση που σπάνια αποτυχαίνει.

Τι ακριβώς προσπαθούν να κάνουν σε κάποιον τέτοιοι άνθρωποι; Προσπαθούν να τον μειώσουν.

Πρέπει να φαντάζονται πως είναι επικίνδυνος γι’ αυτούς κατά κάποιον τρόπο· πως, αν αυτός ανερχόταν στην κοινωνία, θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή γι’ αυτούς. Έτσι, με διάφορους τρόπους, τέτοιοι άνθρωποι επιδιώκουν να μειώσουν τα ταλέντα και τις ικανότητές του.

Μερικοί τρελοί έχουν μάλιστα κι ένα γενικό σχέδιο που έχει ως εξής: «Αν ο Α γίνει πιο πετυχημένος, θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή για μένα. Γι’ αυτό πρέπει να κάνω ό,τι μπορώ, ώστε να γίνει ο Α λιγότερο πετυχημένος». Δε φαίνεται να τους περνάει ποτέ από το νου πως οι πράξεις τους μπορούν να κάνουν τον Α εχθρό τους, παρ’ όλο που δεν ήταν εχθρός τους προηγουμένως. Αυτό μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένας σχεδόν βέβαιος τρόπος για να μπουν αυτοί οι τρελοί σε φασαρίες. Μερικοί το κάνουν απλώς από προκατάληψη ή επειδή «δεν τους αρέσει κάποιος».

Αλλά, με όποιον τρόπο κι αν το επιχειρούν, ο πραγματικός σκοπός αυτών των ανθρώπων είναι να αναγκάσουν το στόχο τους να συρρικνωθεί και ν’ αποτύχει στη ζωή.

Ο πραγματικός χειρισμός μιας τέτοιας κατάστασης και τέτοιων ανθρώπων, ο πραγματικός τρόπος για να τους νικήσεις είναι να ακμάζεις και να προκόβεις.

Ο, ναι, είναι αλήθεια πως τέτοιοι άνθρωποι, βλέποντας κάποιον να καλυτερεύει τη ζωή του, μπορούν να γίνουν έξαλλοι και να επιτεθούν με μεγαλύτερη δύναμη. Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να τους χειριστείς, αν χρειάζεται, αλλά μη σταματήσεις να ακμάζεις και να προκόβεις, γιατί αυτό είναι που τέτοιοι άνθρωποι θέλουν να κάνεις.

Αν ακμάζεις και προκόβεις όλο και περισσότερο, τέτοιοι άνθρωποι πέφτουν σε απάθεια σχετικά μ’ αυτό· μπορεί και να τα παρατήσουν ολότελα.

Αν οι στόχοι κάποιου στη ζωή είναι αξιόλογοι, αν τους εκπληρώνει δίνοντας κάποια προσοχή στα διδάγματα αυτού του βιβλίου, αν ακμάζει και προκόβει, σίγουρα θα βγει νικητής. Και, ελπίζουμε, χωρίς να πειραχτεί ούτε μια τρίχα από το κεφάλι του.

Κι αυτή είναι η ευχή μου για σένα:
άκμαζε και πρόκοβε!

  1. 1. ακμάζω: βρίσκομαι σε κατάσταση δράσης και παραγωγής· επεκτείνομαι σε επιρροή· ευημερώ· τα πάω καλά ολοφάνερα.
  2. 2. προκόβω: επιτυγχάνω οικονομικά· επιτυγχάνω σ' αυτό που κάνω.