10.3 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ

Δίδαγμα 10: Στήριξε µια Κυβέρνηση που Προορίζεται και Λειτουργεί για Όλο τον Λαό

10. ΣΤΗΡΙΞΕ ΜΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΟΥ ΠΡΟΟΡΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΛΑΟ.

Ασυνείδητοι και κακοί άνθρωποι κι ομάδες μπορεί να σφετεριστούν την κυβερνητική εξουσία και να τη χρησιμοποιήσουν για τους δικούς τους σκοπούς.

Μια κυβέρνηση που έχει οργανωθεί και λειτουργεί αποκλειστικά για άτομα και ομάδες με εγωιστικά συμφέροντα δίνει στην κοινωνία μικρή διάρκεια ζωής. Αυτό βάζει σε κίνδυνο την επιβίωση του καθενός στη χώρα. Αυτό βάζει σε κίνδυνο ακόμα και αυτούς που το επιχειρούν. Η Ιστορία είναι γεμάτη από πτώσεις τέτοιων κυβερνήσεων.

Η αντίσταση σε τέτοιες κυβερνήσεις συνήθως φέρνει μόνο περισσότερη βία.

Αλλά μπορεί κανείς να υψώσει τη φωνή του ως προειδοποίηση όταν τέτοιες καταχρήσεις συμβαίνουν σε πλατιά κλίμακα. Και δε χρειάζεται να υποστηρίζει ενεργά μια τέτοια κυβέρνηση. Χωρίς να κάνει τίποτα το παράνομο, είναι, παρ’ όλα αυτά, δυνατόν, με το ν’ αποσύρει απλώς τη συνεργασία του, να επιφέρει μια τελική αναμόρφωση. Τη στιγμή ακριβώς που γράφεται αυτό το βιβλίο, υπάρχουν αρκετές κυβερνήσεις στον κόσμο που αποτυγχάνουν μόνο και μόνο γιατί οι λαοί τους εκφράζουν τη σιωπηρή τους διαφωνία απλώς με το να μη συνεργάζονται. Αυτές οι κυβερνήσεις βρίσκονται σε κίνδυνο: ένας απρόσμενος άνεμος κακοτυχίας θα μπορούσε να τις ανατρέψει.

Από την άλλη μεριά, όταν μια κυβέρνηση ολοφάνερα δουλεύει σκληρά για ΟΛΟ το λαό της παρά για κάποια ομάδα ειδικών συμφερόντων ή για κάποιον τρελό δικτάτορα, θα πρέπει κανείς να την υποστηρίζει στο έπακρο.

Υπάρχει ένα θέμα που το λένε «κυβέρνηση». Στα σχολεία διδάσκουν κυρίως «Αγωγή του πολίτη», που λέει μονάχα το πώς έχει σχηματιστεί η τωρινή οργάνωση. Το πραγματικό θέμα «κυβέρνηση» περιλαμβάνεται σε διάφορα άλλα θέματα όπως: πολιτική οικονομία, πολιτική φιλοσοφία, πολιτική εξουσία κ.λπ. Το όλο θέμα της «κυβέρνησης» και του πώς να κυβερνάς μπορεί να είναι ένα θέμα μεγάλης ακρίβειας, σχεδόν μια τεχνική επιστήμη. Αν ενδιαφέρεται κανείς να έχει μια καλύτερη κυβέρνηση, κάποια που δε δημιουργεί δυσχέρειες, θα πρέπει να προτείνει να διδάσκεται το θέμα σε νεαρότερες ηλικίες στα σχολεία. Μπορεί επίσης να διαβάσει γι' αυτό –δεν είναι πολύ δύσκολο θέμα– αν κοιτάξει στο λεξικό τις δύσκολες λέξεις.

Στο κάτω κάτω, είναι ο λαός και οι άνθρωποι επιρροής αυτοί που ιδρώνουν, πολεμούν και χύνουν αίμα για τη χώρα τους. Μια κυβέρνηση δεν μπορεί να χύσει αίμα, δεν μπορεί καν να χαμογελάσει· είναι απλώς μια ιδέα που έχει ο άνθρωπος. Αυτός που είναι ζωντανός είναι ο κάθε άνθρωπος ξεχωριστά – εσύ.

Είναι δύσκολο να διαβείς το δρόμο προς την ευτυχία
όταν σκιάζεται από την καταπίεση της τυραννίας.
Μια καλοπροαίρετη κυβέρνηση που προορίζεται
και λειτουργεί για ΟΛΟ το λαό
είναι γνωστό πως εξομαλύνει το δρόμο.
Όταν έχουμε μια τέτοια κυβέρνηση αξίζει την υποστήριξή μας.