12.3 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΤΜΗΜΑ

Δίδαγμα 12-1, Προφύλαγε και Βελτίωνε το Περιβάλλον σου: Έχε Καλή Εμφάνιση

12-1. ΕΧΕ ΚΑΛΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ.

1

Μερικές φορές δεν περνάει από το μυαλό μερικών ατόμων, μια και δε χρειάζεται να κοιτάζουν συνέχεια τον εαυτό τους, πως αποτελούν μέρος της γενικής εικόνας και της εμφάνισης των άλλων. Και μερικοί δε συνειδητοποιούν πως κρίνονται από τους άλλους με βάση την εμφάνισή τους.

Αν και τα ρούχα μπορεί να είναι ακριβά, το σαπούνι και τα άλλα σύνεργα προσωπικής περιποίησης δεν είναι και τόσο δύσκολο να τα αποκτήσει κανείς. Οι τεχνικές είναι καμιά φορά δύσκολο να ανακαλυφθούν, αλλά μπορούν να δημιουργηθούν.

Σε μερικές κοινωνίες, όταν είναι βάρβαρες ή πολύ υποβαθμισμένες, μπορεί να γίνει ακόμα και μόδα το να αποτελείς αντιαισθητικό θέαμα. Στην πραγματικότητα αυτό είναι ένα σύμπτωμα της έλλειψης αυτοσεβασμού.

Όταν κανείς γυμνάζεται κι εργάζεται, μπορεί να λερωθεί πολύ. Όμως αυτό δεν τον εμποδίζει να πάει να πλυθεί. Και, για παράδειγμα, μερικοί Άγγλοι και άλλοι Ευρωπαίοι εργάτες καταφέρνουν να έχουν ένα εμφανίσιμο παρουσιαστικό ακόμα κι όταν δουλεύουν. Παρατηρεί κανείς ότι μερικοί από τους καλύτερους αθλητές έχουν καλή εμφάνιση, παρ’ όλο που είναι μούσκεμα στον ιδρώτα.

Ένα περιβάλλον που το ασχημαίνουν ατημέλητοι άνθρωποι μπορεί να έχει μια αδιόρατη, καταθλιπτική επίδραση στο ηθικό κάποιου.2

Πρότρεπε τους ανθρώπους γύρω σου να έχουν καλή εμφάνιση επαινώντας τους όταν την έχουν, ή ακόμα βοηθώντας τους διακριτικά στα προβλήματά τους, όταν δεν την έχουν. Αυτό θα μπορούσε να καλυτερέψει την αυτοεκτίμησή τους, καθώς και το ηθικό τους.

  1. 1. προφυλάσσω: φροντίζω να μην πάθει ζημιά κάποιος· προστατεύω.
  2. 2. ηθικό: η διανοητική και συναισθηματική στάση ενός ατόμου ή μιας ομάδας· το αίσθημα ευεξίας· η προθυμία να συνεχίσεις να κάνεις αυτό που κάνεις· ένα αίσθημα κοινού σκοπού.
  3. 3. βανδαλισμός: η σκόπιμη και κακόβουλη καταστροφή δημόσιας ή ιδιωτικής περιουσίας, ειδικά οποιουδήποτε πράγματος ωραίου ή καλλιτεχνικού.