12.7 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΤΜΗΜΑ

Δίδαγμα 12-3, Προφύλαγε και Βελτίωνε το Περιβάλλον σου: Βοήθησε στη Φροντίδα του Πλανήτη

12-3. ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙΣ ΣΤΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ.

1

Η ιδέα πως έχει κανείς ένα μερίδιο ευθύνης για τον πλανήτη και πως μπορεί και θα πρέπει να συμμετέχει στη φροντίδα του, μπορεί να φαίνεται υπερβολική και σε μερικούς εντελώς εξωπραγματική. Σήμερα, όμως, αυτό που συμβαίνει στην άλλη άκρη του κόσμου, ακόμα κι αν είναι τόσο μακριά, μπορεί να επηρεάσει αυτό που συμβαίνει και στο ίδιο σου το σπίτι.

Πρόσφατες ανακαλύψεις από ανεπάνδρωτα διαστημικά εξερευνητικά οχήματα στην Αφροδίτη έχουν δείξει πως ο δικός μας κόσμος θα μπορούσε να χειροτερέψει σε βαθμό που να είναι πια αδύνατη η ζωή σ’ αυτόν. Κι αυτό θα μπορούσε ίσως να συμβεί στη διάρκεια της ζωής μας.

Αν κόψουμε πάρα πολλά δάση, αν ρυπάνουμε πάρα πολλούς ποταμούς και θάλασσες, αν μολύνουμε την ατμόσφαιρα, θα είμαστε τελειωμένοι. Η θερμοκρασία στην επιφάνεια της Γης μπορεί να γίνει υπερβολικά υψηλή, η βροχή μπορεί να μετατραπεί σε θειικό οξύ. Όλες οι μορφές ζωής θα μπορούσαν να πεθάνουν.

Μπορεί κανείς να ρωτήσει: «Ακόμα κι αν αυτό είναι αλήθεια, εγώ τι θα μπορούσα να κάνω;». Λοιπόν, ακόμα κι αν κάποιος απλώς συνοφρυωνόταν, όταν οι άνθρωποι κάνουν πράγματα που ρυπαίνουν τον πλανήτη, θα έκανε κάτι γι’ αυτό. Ακόμα κι αν είχε μονάχα τη γνώμη πως δεν είναι καλό πράγμα να κάνει κάποιος κακό στον πλανήτη και την έλεγε αυτήν τη γνώμη, θα έκανε κάτι.

Η φροντίδα για τον πλανήτη ξεκινά μέσα στην ίδια μας την αυλή. Επεκτείνεται στην περιοχή από την οποία περνάει κανείς για να πάει στο σχολείο ή στη δουλειά. Περιλαμβάνει τοποθεσίες στις οποίες πάει για εκδρομή ή για διακοπές. Τα σκουπίδια που λερώνουν το έδαφος και το νερό, ο ξερός θάμνος που ευνοεί την πυρκαγιά, είναι όλα πράγματα στα οποία δε χρειάζεται να συμβάλλει κανείς και για τα οποία μπορεί να κάνει κάτι στον ελεύθερο χρόνο του. Το να φυτέψεις ένα δέντρο μπορεί να φαίνεται ως κάτι το ασήμαντο, όμως είναι κάτι.

Σε μερικές χώρες, οι γεροντότεροι και οι άνεργοι δε μένουν άπρακτοι ούτε καταρρέουν: τους αναθέτουν να προσέχουν τους κήπους, τα πάρκα και τα δάση, να μαζεύουν τα σκουπίδια και να προσθέτουν κάποια ομορφιά στον κόσμο. Δεν υπάρχει έλλειψη μέσων για να φροντίσει κανείς τον πλανήτη, όμως αυτά κατά κύριο λόγο αγνοούνται. Παρατηρεί κανείς πως το Σώμα Πολιτών για την Οικολογική Προστασία στις ΗΠΑ, που οργανώθηκε στη δεκαετία του ’30 για να απορροφήσει το ενεργητικό δυναμικό των άνεργων αξιωματικών και των νέων, ήταν ένα από τα λίγα προγράμματα, αν όχι το μόνο εκείνη την εποχή της οικονομικής κρίσης, το οποίο δημιούργησε πολύ περισσότερο πλούτο για το κράτος απ’ αυτόν που ξοδεύτηκε. Αναδάσωσε μεγάλες περιοχές και έκανε άλλα πολύτιμα πράγματα για τη φροντίδα εκείνου του μέρους του πλανήτη, δηλαδή τις ΗΠΑ. Διαπιστώνει κανείς πως το Σώμα Πολιτών για την Οικολογική Προστασία δεν υπάρχει πια. Το λιγότερο που θα μπορούσε να κάνει κάποιος θα ήταν να προσθέσει την άποψη πως τέτοια προγράμματα αξίζουν τον κόπο, και να υποστηρίζει οργανισμούς και ανθρώπους επιρροής που εργάζονται για το περιβάλλον.

Δεν υπάρχει έλλειψη τεχνολογίας. Αλλά η τεχνολογία και η εφαρμογή της κοστίζουν χρήματα. Χρήματα υπάρχουν όταν ακολουθείται συνετή οικονομική πολιτική, πολιτική που δεν τιμωρεί τον καθένα. Τέτοια πολιτική υπάρχει.

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορεί να κάνει κάποιος για να βοηθήσει στη φροντίδα του πλανήτη. Ξεκινούν με την ιδέα πως πρέπει να το κάνεις αυτό. Προχωρούν με την υπόδειξη στους άλλους ότι πρέπει να το κάνουν κι αυτοί.

Ο άνθρωπος έχει σήμερα ανέλθει στο σημείο όπου μπορεί να καταστρέψει τον πλανήτη. Πρέπει να ανέλθει ακόμη πιο ψηλά, στο σημείο να είναι ικανός να πράττει τις απαραίτητες ενέργειες για να τον σώσει.

Στο κάτω κάτω, πάνω σ’ αυτόν στεκόμαστε.

Αν οι άλλοι δε βοηθούν στην προφύλαξη και βελτίωση
του περιβάλλοντος, ο δρόμος προς την ευτυχία μπορεί να μην έχει καν οδόστρωμα για να τον διαβεί κανείς.

  1. 1. προφυλάσσω: φροντίζω να μην πάθει ζημιά κάποιος· προστατεύω.
  2. 2. ηθικό: η διανοητική και συναισθηματική στάση ενός ατόμου ή μιας ομάδας· το αίσθημα ευεξίας· η προθυμία να συνεχίσεις να κάνεις αυτό που κάνεις· ένα αίσθημα κοινού σκοπού.
  3. 3. βανδαλισμός: η σκόπιμη και κακόβουλη καταστροφή δημόσιας ή ιδιωτικής περιουσίας, ειδικά οποιουδήποτε πράγματος ωραίου ή καλλιτεχνικού.