12.5 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΤΜΗΜΑ

Δίδαγμα 12-2, Προφύλαγε και Βελτίωνε το Περιβάλλον σου: Φρόντιζε τον Χώρο σου

12-2. ΦΡΟΝΤΙΖΕ ΤΟΝ ΧΩΡΟ ΣΟΥ.

Όταν οι άνθρωποι κάνουν άνω κάτω τα πράγματά τους και τον χώρο τους, αυτό μπορεί να ξεσπάσει και στον δικό σου χώρο.

Όταν οι άνθρωποι φαίνονται να είναι ανίκανοι να φροντίσουν τα δικά τους πράγματα και χώρους, πρόκειται για ένδειξη ότι στην πραγματικότητα αισθάνονται πως δεν ανήκουν εκεί και ότι δεν τους ανήκουν στ’ αλήθεια τα πράγματά τους. Όταν ήταν μικροί, τα πράγματα που τους «δόθηκαν» ήταν συνδεδεμένα με πάρα πολλές προφυλάξεις και περιορισμούς ή τους τα παίρνανε τ’ αδέρφια τους ή οι γονείς τους. Και επιπλέον αυτοί πιθανώς να μην αισθάνονταν ευπρόσδεκτοι.

Τα υπάρχοντα, οι χώροι διαμονής και εργασίας, τα μεταφορικά μέσα τέτοιου είδους ανθρώπων διαλαλούν πως δεν είναι στην πραγματικότητα ιδιοκτησία κανενός. Ακόμα χειρότερα, μπορεί μερικές φορές να παρατηρηθεί ένα είδος οργής ενάντια στα υπάρχοντα. Βανδαλισμός1 είναι μια εκδήλωση αυτού του πράγματος. Το σπίτι ή το αυτοκίνητο που «δεν ανήκει σε κανέναν» σύντομα καταστρέφεται.

Εκείνοι που χτίζουν και προσπαθούν να συντηρήσουν εργατικές κατοικίες συχνά ταράζονται με την ταχύτητα με την οποία μπορεί ν’ αρχίσουν να μετατρέπονται σε ερείπια. Οι φτωχοί, εξ ορισμού, κατέχουν λίγα ή τίποτα. Βασανισμένοι με διάφορους τρόπους, καταλήγουν επίσης να νιώθουν ότι δεν ανήκουν πουθενά.

Όμως, είτε πλούσιοι είτε φτωχοί, καθώς και για οποιονδήποτε άλλο λόγο, οι άνθρωποι που δε φροντίζουν τα πράγματά τους και τον χώρο τους μπορεί να δημιουργήσουν ακαταστασία σ’ εκείνους που είναι γύρω τους. Σίγουρα μπορείς να φέρεις στο μυαλό σου τέτοιες περιπτώσεις.

Ρώτα τέτοιου είδους ανθρώπους τι πραγματικά έχουν δικό τους στη ζωή κι αν πραγματικά ανήκουν εκεί που βρίσκονται, και θα πάρεις μερικές εκπληκτικές απαντήσεις. Και θα τους βοηθήσεις επίσης πάρα πολύ.

Η τέχνη της οργάνωσης των υπαρχόντων και των χώρων κάποιου μπορεί να διδαχτεί. Μπορεί να είναι πρωτόγνωρο σε κάποιον το γεγονός ότι, όταν πάρει και χρησιμοποιήσει ένα αντικείμενο, θα πρέπει να το ξαναβάλει στην ίδια θέση ώστε να μπορεί να το ξαναβρεί. Μερικοί ξοδεύουν το μισό από τον χρόνο τους μόνο και μόνο ψάχνοντας διάφορα πράγματα. Ο λίγος χρόνος που ξοδεύει κανείς για να οργανωθεί μπορεί να τον ανταμείψει με το να κάνει πιο γρήγορα τη δουλειά του. Δεν είναι χάσιμο χρόνου, όπως πιστεύουν μερικοί.

Για να προστατέψεις τα δικά σου υπάρχοντα και χώρους, βάλε τους άλλους να φροντίζουν τα δικά τους.

  1. 1. βανδαλισμός: η σκόπιμη και κακόβουλη καταστροφή δημόσιας ή ιδιωτικής περιουσίας, ειδικά οποιουδήποτε πράγματος ωραίου ή καλλιτεχνικού.