ΝΕΑΑΠΟΚΑΘΙΣΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΥΤΟΣΕΒΑΣΜΟ

ΑΓΑΠΑ ΚΑΙ ΒΟΗΘΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ – ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΤΗΣ

Η Rosalba Cordero (πίσω) διδάσκει τον Δρόμο προς την Ευτυχία σε ένα δημοτικό σχολείο στην Πόλη του Μεξικού, ένα από τα περισσότερα από 1.835 σχολεία που έχει επισκεφθεί.
Η Rosalba Cordero ζει τις πιο ευτυχισμένες στιγμές όταν προστατεύει την ευημερία και το μέλλον της νεολαίας και των παιδιών με τον Δρόμο προς την Ευτυχία.

«Υπάρχει έλλειψη προσοχής στα παιδιά. Οι γονείς δουλεύουν και τα παιδιά εγκαταλείπονται. Η εγκληματικότητα αυξάνεται επειδή τα παιδιά ακολουθούν τους εμπόρους ναρκωτικών. Θέλουν χρήματα και ψάχνουν με οποιονδήποτε τρόπο να ξεφύγουν από τις ζωές τους» λέει η Cordero.

Βλέπει δύο ευκαιρίες να καθοδηγήσει τη ζωή ενός παιδιού σε μια πορεία ευτυχίας: να τους ενσταλάξει από νωρίς τα διδάγματα του Δρόμου προς την Ευτυχία ή να τους πάρει από το σημείο όπου έχουν πέσει και να τους αποκαταστήσει.

«Αυτό το μικρό βιβλίο είναι τόσο εύκολο και είναι τόσο ισχυρό που να το εφαρμόζεις απλώς στη ζωή σου θα σε αλλάξει για πάντα» λέει.

Προς τον στόχο να κατευθύνει ένα παιδί να ζήσει μια ευτυχισμένη ζωή, η Cordero και η μη κερδοσκοπική οργάνωσή της «Κοινωνική Ανάπτυξη και Αποκατάσταση Αξιών» εργάζονται για να προσεγγίσουν κάθε μαθητή στο Μεξικό προτού να καταφύγει στα ναρκωτικά ή στο έγκλημα.

Τα τελευταία 17 χρόνια, έχουν παραδώσει σεμινάρια σε 1.835 σχολεία, προσεγγίζοντας αρκετά εκατομμύρια άτομα άμεσα. Ως ένα παράδειγμα του πώς αυτό μπορεί να εξελιχθεί, η ομάδα της Cordero είναι μέρος ενός μοναδικού συνεργατικού σεμιναρίου. Οι κριτές από οργανώσεις τόσο ποικίλες όσο οι Ανώνυμοι Αλκοολικοί και το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα του Μεξικού επισκέφθηκαν δημοτικά σχολεία και πήραν τον έλεγχο της ημέρας. Κάθε μαθητής παρακολουθεί οκτώ ώρες σεμιναρίων, μια ολόκληρη ώρα από τις οποίες αφορά τον Δρόμο προς την Ευτυχία. Τα παιδιά αποτρέπονται από το έγκλημα και τα ναρκωτικά και τους ενσταλάζονται τα 21 διδάγματα. Μέσα σε εννέα χρόνια, έχουν επισκεφθεί 621 σχολεία, προσεγγίζοντας πάνω από 439.848 παιδιά.

Δεν είναι ασυνήθιστο για ένα παιδί να έρθει στην Cordero, κλαίγοντας: «Τι μπορώ να κάνω γιατί οι γονείς μου με χτυπάνε; Και τους αγαπάω». Καθώς πολλά μαθαίνουν ακόμα να διαβάζουν, τα στέλνει σπίτι τους με τον Δρόμο προς την Ευτυχία και τα βάζει να ζητήσουν από τους γονείς τους να διαβάσουν δυνατά μαζί τους το κεφάλαιο «Αγάπα και Βοήθα τα Παιδιά». Η συμφιλίωση είναι αναπόφευκτη.

Το πρόγραμμα έχει από τότε περάσει στα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Και όταν η Cordero διδάσκει μια τάξη, μερικές φορές μέχρι και οι μισοί από τους νέους αναφωνούν: «Επ! Σε θυμάμαι εσένα με το μικρό βιβλίο!» – καθώς την είχαν συναντήσει τρία χρόνια πριν στο δημοτικό.

Αλλά χιλιάδες νέοι δεν είναι τόσο τυχεροί και καταλήγουν στη φυλακή. Γι’ αυτούς, υπάρχει παρ’ όλα αυτά ένα μονοπάτι.

Η Cordero και η ομάδα της προσκλήθηκαν από τον Υπουργό Δημόσιας Ασφάλειας του Μεξικού για να οργανώσουν προγράμματα σε έξι κέντρα κράτησης νέων. Σε πάνω από τρία χρόνια, προσέγγισαν χιλιάδες ανήλικους παραβάτες, διδάσκοντάς τους τα 21 διδάγματα, όπως: «Φρόντιζε τον Εαυτό σου», «Μην Κλέβεις» και «Να Είσαι Άξιος Εμπιστοσύνης».

Αλλά το δίδαγμα που έχει τον μεγαλύτερο αντίκτυπο πάνω τους είναι το «Να Είσαι Επιδέξιος».

«Αυτό το μικρό βιβλίο είναι τόσο εύκολο και είναι τόσο ισχυρό που να το εφαρμόζεις απλώς στη ζωή σου θα σε αλλάξει για πάντα».

«Σκέφτονται το πώς πρόκειται να αντιμετωπίσουν τη ζωή όταν θα είναι έξω από τη φυλακή» λέει η Cordero, επισημαίνοντας ότι πολλοί κατέφυγαν στο έγκλημα μόνο αφότου απέτυχαν στην έντιμη εργασία. Παρ’ όλα αυτά, αφότου παρέδωσε το πρόγραμμα, η Cordero παρατήρησε: «Υπήρχε μια μείωση της εγκληματικότητας και της βίας στις φυλακές».

Όταν απελευθερωθούν, αυτοί οι πρώην παραβάτες θα έχουν μια ηθική πυξίδα που τους έλειπε και έτσι θα είναι πιο πετυχημένοι αυτή τη φορά. «Είμαι χαρούμενη γιατί μπορούμε να ευαισθητοποιήσουμε ανθρώπους και να βοηθήσουμε τα παιδιά να έχουν λύσεις στις ζωές τους».

Και η Cordero δεν παραμελεί την ανώτερη εκπαίδευση. Έχει ένα αίτημα να παραδώσει σεμινάρια σε 34 κολέγια και 50.000 μαθητές που έχουν εγγραφεί. Ποιος ξέρει, ίσως κάποιοι από αυτούς τους νέους ενήλικες θα σηκώσουν τα χέρια τους και θα πουν: «Επ! Σε θυμάμαι εσένα με το μικρό βιβλίο!» – μια διαρκής έκφραση του πόσες ζωές έχει αγγίξει η Rosalba Cordero με τον Δρόμο προς την Ευτυχία.ΚΑΝΤΕ ΔΩΡΕΑ

Το Ίδρυμα του Δρόμου προς την Ευτυχία Διεθνώς εργάζεται για να αντιστρέψει την ηθική παρακμή στην κοινωνία, αποκαθιστώντας την εμπιστοσύνη και την τιμιότητα μέσα από την ευρεία διανομή των 21 διδαγμάτων του. Η παραγωγή και η διανομή για το βιβλιαράκι Ο Δρόμος προς την Ευτυχία και για τα υλικά του προγράμματος διδασκαλίας στηρίζεται σε δωρεές.