ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

ΜΙΑ ΖΩΗ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ Ή
Ο ΔΡΟΜΟΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΥΤΥΧΙΑ;

Ο Αιδεσιμότατος Kelly μοιράζεται την ιστορία του για τη μείωση της βίας των συμμοριών στο Ντένβερ.
«Ο Αιδεσιμότατος» χρησιμοποιεί τα 21 διδάγματα του Δρόμου προς την Ευτυχία ως ένα απλό και ισχυρό εργαλείο.

Ο Αιδεσιμότατος Leon Kelly είναι ένας θρύλος του Ντένβερ. Είναι γνωστός απλώς ως «Ο Αιδεσιμότατος» από τους ντόπιους. Έχοντας απομακρυνθεί ο ίδιος από μια ζωή εγκλήματος, εργάστηκε στη συνέχεια μέχρι σήμερα για να βοηθήσει χιλιάδες ανθρώπους στην πόλη του να κάνουν το ίδιο.

Όλα ξεκίνησαν τη δεκαετία του 1980, όταν ο Kelly είδε να σχηματίζονται συμμορίες στον δρόμο στο Ντένβερ, κάτι που ο ίδιος αποκάλεσε «καρκίνο». Γνώριζε ότι αυτές οι συμμορίες θα ξεκινούσαν από μικρό μέγεθος και, αν αφήνονταν αφύλαχτες, θα κατέστρεφαν την πόλη.

Αποφασισμένος να εμποδίσει την πόλη του να υποκύψει, δημιούργησε το Open Door Youth Gang Alternatives. Ο Αιδεσιμότατος Kelly έχει χρησιμοποιήσει το πρόγραμμα για να απομακρύνει πολλά άτομα από μια ζωή εγκλήματος.

Κάτι του έλειπε, όμως.

«Χρειαζόμουν κάτι που δε θα είχε σχέση με θρησκεία, ούτε με κάποιο δόγμα, αλλά κάτι που απλώς θα είχε νόημα» λέει ο Kelly. «Τι είδους μήνυμα μπορώ να χρησιμοποιήσω ως διδακτέα ύλη που θα επέτρεπε σε όλους μας να μείνουμε στην ίδια πλευρά;»

Η απάντηση ήρθε με τη μορφή του Δρόμου προς την Ευτυχία, ενός μη θρησκευτικού οδηγού κοινής λογικής για καλύτερη ζωή που επικεντρώνεται γύρω από 21 πρακτικά διδάγματα.

Ο Kelly εντυπωσιάστηκε με τον πανίσχυρη απλότητα του βιβλίου και αμέσως παράγγειλε την εκτύπωση δικών του κατά παραγγελία αντιτύπων. Αυτά θα μπορούσαν να βρεθούν σύντομα στα χέρια εκατοντάδων ανθρώπων σε όλη την πόλη και να διανεμηθούν σύμφωνα με τη μοναδική τεχνική του Kelly.

Ο Kelly θεωρεί ότι κάθε βιβλίο δίνει άλλον έναν σπόρο που μια μέρα θα σώσει μια ζωή που διαφορετικά θα χανόταν στο έγκλημα.

Αφού δώσει ένα βιβλίο σε κάποιον ξένο, μετά, επί τόπου, του λέει να διαβάσει το 1ο δίδαγμα από το 1ο κεφάλαιο 1: «Φρόντιζε τον Εαυτό σου».

«Υπάρχει κάτι εκεί με το οποίο διαφωνείς;», θα ρωτήσει ο Kelly.

«Όχι, τίποτε απολύτως» είναι η απαράλλαχτη απάντηση.

«Ωραία» λέει ο Kelly. «Τότε, διάβασε και το υπόλοιπο βιβλίο!»

Ο Kelly το κάνει αυτό όπου κι αν πάει. Όπως λέει, εκείνοι στους οποίους δίνει το βιβλίο επιστρέφουν και αναφέρουν ότι βρήκαν ότι κάθε δίδαγμα μπορεί να εφαρμοστεί. Μετά ζητούν περισσότερα αντίτυπα για τους φίλους, τους γείτονες και την οικογένειά τους.

Ο Kelly άρχισε να ενσωματώσει τον Δρόμο προς την Ευτυχία και τις αντίστοιχες ανακοινώσεις κοινής ωφέλειας (μία για κάθε δίδαγμα) στις εβδομαδιαίες του συναντήσεις με τίτλο «Flipping the Script». Αυτές οι συναντήσεις, σχεδιασμένες για να βοηθούν στην επαναφορά στην κοινωνία ατόμων αποφυλακισμένων με αναστολή, κρατώντας τα παράλληλα μακριά από τις συμμορίες, έχουν δομηθεί τώρα γύρω από ένα και μόνο δίδαγμα: «Να είσαι άξιος εμπιστοσύνης», ένα δίδαγμα που τα άτομα της ομάδας εξετάζουν σε σχέση με τη ζωή τους και το χρησιμοποιούν για να κάνουν ειλικρινείς συζητήσεις.

«Ο Δρόμος προς την Ευτυχία μου έχει επιτρέψει να χρησιμοποιώ διαφορετικά θέματα τα οποία θα μπορούσαν να εφαρμοστούν και να είναι αποδεκτά από οποιονδήποτε στον οποίο μιλάω και τα οποία σχετίζονται με κάθε είδους κατάσταση που βιώνουν τα άτομα στη ζωή τους» λέει ο Kelly.

Ο Kelly θεωρεί ότι κάθε βιβλίο που δίνει σε κάποιον άλλο είναι ένας σπόρος, ο οποίος μια μέρα θα σώσει μια ζωή, μια ζωή που διαφορετικά θα χανόταν στο έγκλημα.

Ο Ronald Sloan, συνταξιούχος διευθυντής του Γραφείου Ερευνών του Κολοράντο, αναγνωρίζει το ίδιο πράγμα. Το έθεσε ως εξής σε μια έγγραφη αναγνώριση προς τον Αιδεσιμότατο Kelly: «Πάντοτε υπάρχει δουλειά που πρέπει να γίνει, αλλά, όπως λέει το βιβλίο που φέρει την εικόνα σας στο εξώφυλλο, Ο Δρόμος προς την Ευτυχία, “Προφύλαγε και Βελτίωνε το Περιβάλλον σου.”

»Έχετε μεταφέρει το μήνυμα αυτού του βιβλίου: από το να φροντίζει κανείς τον εαυτό του μέχρι το να ακμάζει και να προκόβει, σε όλους τους πολίτες της σπουδαίας πόλης μας. Σας συγχαίρω για το έργο που έχετε κάνει τόσο σ’ αυτή τη χρονιά όσο και σε όλα τα προηγούμενα χρόνια, ώστε να συμβεί αυτό».



ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Το Ίδρυμα του Δρόμου προς την Ευτυχία Διεθνώς εργάζεται για να αντιστρέψει την ηθική παρακμή στην κοινωνία, αποκαθιστώντας την εμπιστοσύνη και την τιμιότητα μέσα από την ευρεία διανομή των 21 διδαγμάτων του. Η παραγωγή και η διανομή για το βιβλιαράκι Ο Δρόμος προς την Ευτυχία και για τα υλικά του προγράμματος διδασκαλίας στηρίζεται σε δωρεές.