5. ΝΑ ΤΙΜΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΒΟΗΘΑΣ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΣΟΥ.1

1

Από τη σκοπιά ενός παιδιού, είναι μερικές φορές δύσκολο να γίνουν κατανοητοί οι γονείς.

Υπάρχουν διαφορές μεταξύ των γενεών. Αλλά, στ’ αλήθεια, αυτό δεν είναι εμπόδιο. Όταν κανείς είναι αδύναμος, είναι πειρασμός το να καταφεύγει σε υπεκφυγές και ψέματα: αυτό είναι που χτίζει το τείχος.

Τα παιδιά μπορούν να διευθετήσουν τις διαφορές τους με τους γονείς τους. Προτού αρχίσουν οι φωνές, μπορούν τουλάχιστον να προσπαθήσουν να συζητήσουν το θέμα ήρεμα. Αν το παιδί είναι ειλικρινές και τίμιο, η έκκλησή του δεν μπορεί παρά να εισακουστεί. Είναι συχνά δυνατό να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός2 όπου και οι δύο πλευρές τώρα κατανοούν και μπορούν να συμφωνήσουν. Δεν είναι πάντοτε εύκολο να τα πηγαίνεις καλά με τους άλλους, αλλά θα πρέπει να το προσπαθείς.

Δεν μπορεί κανείς να παραβλέψει το γεγονός πως σχεδόν πάντα οι γονείς ενεργούν από μια πολύ δυνατή επιθυμία να κάνουν αυτό που πιστεύουν πως είναι το καλύτερο για το παιδί.

Τα παιδιά έχουν υποχρέωση στους γονείς για την ανατροφή τους – εφόσον τα ανάθρεψαν οι γονείς. Αν και μερικοί γονείς είναι τόσο έντονα ανεξάρτητοι, που δε θα δεχτούν καμιά ανταπόδοση για την υποχρέωση, είναι, ωστόσο, αλήθεια πως έρχεται συχνά η στιγμή όπου είναι η σειρά της νεότερης γενιάς να φροντίσει τους γονείς της.

Παρ’ όλες τις δυσκολίες, πρέπει κανείς να θυμάται πως αυτοί είναι οι μόνοι γονείς που έχει. Και ως γονείς, ό,τι κι αν είναι, θα πρέπει να τους σέβεται και να τους βοηθά.

Ο δρόμος προς την ευτυχία περιλαμβάνει
το να έχει κανείς καλές σχέσεις με τους γονείς
του ή μ’ εκείνους που τον ανάθρεψαν.

  1. 1. τιμώ: δείχνω σεβασμό προς, μεταχειρίζομαι με σεβασμό και ευγένεια.
  2. 2. συμβιβασμός: η διευθέτηση διαφορών στην οποία η κάθε πλευρά υποχωρεί σε κάποιο σημείο ενώ διατηρεί άλλα σημεία, και φτάνει έτσι, σε μια αμοιβαία συμφωνία.