16. ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΟΣ.1

1

Η εργασία δεν είναι πάντα ευχάριστη.

Λίγοι όμως είναι πιο δυστυχείς από κείνους που ζουν άσκοπα, αργόσχολα και βαριεστημένα. Τα παιδιά κλαίγονται στη μητέρα τους όταν δεν έχουν τίποτα να κάνουν. Η απαισιοδοξία των ανέργων, ακόμα κι όταν ζούν απο «κοινωνική πρόνοια»2 ή «επίδομα ανεργίας»,3 είναι θρυλική. Οι συνταξιούχοι, που δεν έχουν τίποτα άλλο να πραγματοποιήσουν στη ζωή, πεθαίνουν από την απραξία, όπως δείχνουν οι στατιστικές.

Ακόμα και οι τουρίστες, δελεασμένοι από το κάλεσμα για ανάπαυλα που τους προσφέρει ένα ταξιδιωτικό πρακτορείο, κάνουν τη ζωή δύσκολη στον ξεναγό αν εκείνος δεν έχει τίποτα να τους δώσει να κάνουν.

Αν απασχοληθεί κανείς με κάτι, μπορεί να απαλύνει ακόμα και την ίδια τη θλίψη.

Το ηθικό αναπτερώνεται και φτάνει στα ουράνια όταν επιτυγχάνουμε κάτι. Στην πραγματικότητα μπορεί ν' αποδειχθεί πως η παραγωγή4 είναι η βάση του ηθικού.

Οι άνθρωποι που δεν είναι εργατικοί ρίχνουν το βάρος της δουλειάς στους γύρω τους. Έχουν την τάση να επιβαρύνουν τους άλλους.

Είναι δύσκολο να τα πηγαίνεις καλά με τους αργόσχολους. Πέρα από το ότι σου χαλούν τη διάθεση, μπορεί επίσης να είναι και λίγο επικίνδυνοι.

Μια λύση που μπορεί να εφαρμόσει κανείς είναι να πείσει τέτοιους ανθρώπους να επιλέξουν κάποια ασχολία και να τους βάλει να την πραγματοποιήσουν. Το μονιμότερο όφελος που αποκομίζει κανείς προέρχεται από εργασία που οδηγεί σε πραγματική παραγωγή.

Ο δρόμος προς την ευτυχία είναι ο ασφαλέστερος δρόμος
όταν περιλαμβάνει εργατικότητα που οδηγεί
σε χειροπιαστή παραγωγή.

  1. 1. εργατικός: αυτός που επιδίδεται με πάθος στη μελέτη ή στην εργασία· αυτός που δραστήρια και αποφασιστικά κατορθώνει να γίνονται διάφορα πράγματα· το αντίθετο του να είναι κάποιος αργόσχολος και να μην πραγματοποιεί τίποτα.
  2. 2. κοινωνική πρόνοια: αγαθά ή χρήματα που δίνονται απο μια κρατική υπηρεσία σε ανθρώπους, λόγω ανάγκης ή φτώχειας.
  3. 3. επίδομα ανεργίας: κρατική χρηματική βοήθεια σε όσους είναι άνεργοι.
  4. 4. παραγωγή: η ενέργεια της ολοκλήρωσης κάποιου πράγματος· ολοκλήρωση ενός καθήκοντος ή έργου ή αντικειμένου που είναι 
    χρήσιμο ή πολύτιμο ή απλώς αξίζει να το κάνεις ή να το έχεις.