7. ΕΠΙΔΙΩΚΕ ΝΑ ΖΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ.1

1

Τα ψευδή δεδομένα μπορούν να γίνουν αιτία να κάνει κάποιος ανόητα λάθη. Μπορεί ακόμα να εμποδίσουν κάποιον να αφομοιώσει αληθινά δεδομένα.

Μπορεί κανείς να λύσει τα προβλήματα της ύπαρξης μόνο όταν έχει αληθινά δεδομένα.

Αν οι γύρω του του λένε ψέματα, οδηγείται στο να κάνει λάθη, και η δυνατότητά του για επιβίωση μειώνεται.

Τα ψευδή δεδομένα μπορεί να προέρχονται από πολλές πηγές: ακαδημαϊκές, κοινωνικές, επαγγελματικές.

Πολλοί θέλουν να πιστέψεις πράγματα μόνο και μόνο για να ικανοποιήσουν τους δικούς τους σκοπούς.

Αυτό που είναι αληθινό είναι αυτό που είναι αληθινό για σένα.

Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να σου επιβάλει δεδομένα και να σε διατάξει να τα πιστέψεις, απειλώντας σε. Αν δεν είναι αληθινά για σένα, δεν είναι αληθινά.

Βγάλε τα δικά σου συμπεράσματα, αποδέξου ό,τι είναι αληθινό για σένα, απόρριψε τα υπόλοιπα. Δεν υπάρχει πιο δυστυχής από εκείνον που προσπαθεί να ζήσει σε ένα χάος από ψέματα.

7-1. ΜΗ ΛΕΣ ΕΠΙΖΗΜΙΑ ΨΕΜΑΤΑ. 2

Τα επιζήμια ψέματα είναι προϊόν φόβου, μοχθηρίας και φθόνου. Μπορούν να εξαναγκάσουν τους ανθρώπους να κάνουν πράξεις απόγνωσης. Μπορούν να καταστρέψουν ζωές. Δημιουργούν ένα είδος παγίδας στην οποία μπορεί να πέσει κι εκείνος που τα λέει και ο στόχος του. Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι διαπροσωπική και κοινωνική καταστροφή. Πολλοί πόλεμοι άρχισαν με αφορμή επιζήμια ψέματα.

Θα πρέπει κανείς να μάθει να τα διακρίνει και να τ’ απορρίπτει.

7-2. ΜΗΝ ΨΕΥΔΟΜΑΡΤΥΡΕΙΣ.

Υπάρχουν σημαντικές ποινές όταν κάποιος καταθέτει μη αληθινά «γεγονότα» ή ορκίζεται γι’ αυτά· λέγεται «ψευδορκία». Έχει βαριές ποινές.

Ο δρόμος προς την ευτυχία είναι
πάνω στο δρόμο της αλήθειας.

  1. 1. αλήθεια: αυτό που συμφωνεί με τα γεγονότα και τις παρατηρήσεις· λογικές απαντήσεις που απορρέουν από την εξέταση όλων των γεγονότων και των δεδομένων· συμπέρασμα βασισμένο σε απόδειξη, ανεπηρέαστο από επιθυμίες, αυθεντίες ή προκαταλήψεις· ένα σίγουρο γεγονός, άσχετα με το πώς κατέληξε κανείς σ' αυτό.
  2. 2. ψέματα: λανθασμένες δηλώσεις ή πληροφορίες που επίτηδες παρουσιάζονται ως αληθινές· καθετί που έχει σκοπό να ξεγελάσει ή να δώσει μια σφαλερή εντύπωση.