Η ΟΜΑΔΑ RE4MIST ΤΗΣ ΚΕΝΥΑΣ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΙΣ ΦΤΩΧΟΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

ΚΕΝΥΑ, ΑΦΡΙΚΗ

Οι πρώην κρατούμενοι της Κένυας δημιούργησαν την οργάνωση Re4mist για να αναμορφώσουν τις φτωχογειτονιές του Ναϊρόμπι, έτσι ώστε να μην ακολουθήσουν κι άλλα άτομα το ίδιο μονοπάτι.

Η οργάνωση Re4mist χρησιμοποιεί τον Δρόμο προς την Ευτυχία για να εκπαιδεύσει κρατούμενες στη γυναικεία φυλακή της Λαγκάτα σχετικά με τα 21 διδάγματα για καλύτερη ζωή.

Η οργάνωση της Κένυας Re4mist Crime Kwetu Si Poa (Κατά τη γνώμη μας το έγκλημα δεν είναι καλό) «έχει δεσμευτεί να υποστηρίξει μια κοινωνία χωρίς έγκλημα, που είναι ειρηνική και βιώσιμη, εξασφαλίζοντας την αξιοπρέπεια στην καθημερινή ζωή των νέων στην κοινωνία». Έχουν ως οδηγό τους επτά βασικές αξίες: κοινωνικό έργο, καινοτομία, αριστεία, ακεραιότητα, ποικιλομορφία, δέσμευση και αναγνώριση και υποστήριξη των ατομικών ταλέντων.

Η Re4mist δημιουργήθηκε από πρώην κρατούμενους που ήταν αποφασισμένοι να είναι παραγωγικοί και χρήσιμοι πολίτες μόλις απελευθερωθούν. Αλλά ήθελαν επίσης να επιβεβαιώσουν ότι άλλα άτομα δε θα ακολουθούσαν το ίδιο μονοπάτι εξαρχής. Επομένως, το επίκεντρο της προσοχής τους είναι οι φτωχογειτονιές του Ναϊρόμπι που αποτελούν την πηγή της εγκληματικότητας.

«Είμαστε πολύ ευγνώμονες στην οργάνωση του Δρόμου προς την Ευτυχία για τα εκπαιδευτικά υλικά που έχουμε λάβει μέχρι στιγμής. Έχουν βοηθήσει πολύ στη μεταμόρφωση της ζωής αρκετών ανθρώπων στις κοινότητές μας».

Η ομάδα διαχείρισης έργου στη Re4mist σχεδίασε ένα πρόγραμμα με τίτλο «Οικοδόμηση ασφαλέστερων κοινοτήτων» για να βοηθήσει στην πρόληψη του εγκλήματος και τη μείωση της χρήσης ναρκωτικών και της κατάχρησης ουσιών, του ποσοστού πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου, της εφηβικής εγκυμοσύνης και της υποβάθμισης των φτωχογειτονιών. Για να ενδυναμώσουν τους κατοίκους των φτωχογειτονιών της πόλης, τους ευαισθητοποιούν σε θέματα που τους αφορούν, και ενισχύουν την παραγωγικότητά τους και τις δεξιότητές τους.

Τα εκπαιδευτικά υλικά του Δρόμου προς την Ευτυχία κατέφθασαν εγκαίρως για να εμπλουτίσουν το πρόγραμμα. Όπως είπε ο επικεφαλής της ομάδας: «Είμαστε πολύ ευγνώμονες στην οργάνωση του Δρόμου προς την Ευτυχία για τα εκπαιδευτικά υλικά που έχουμε λάβει μέχρι στιγμής. Έχουν βοηθήσει πολύ στη μεταμόρφωση της ζωής αρκετών ανθρώπων στις κοινότητές μας».

Οι δύο βασικοί τομείς όπου εστιάζει η ομάδα Re4mist είναι τα σχολεία και οι φυλακές. Ξεκίνησαν σε τέσσερις φυλακές, δύο για γυναίκες, μία για άντρες και μία για ανήλικους. Σε κάθε φυλακή περνούν όλη την ημέρα τους με κρατούμενους και δεσμοφύλακες παρουσιάζοντας το περιεχόμενο του Δρόμου προς την Ευτυχία. Ενώ οι κρατούμενοι μάθαιναν τα 21 διδάγματα, αντάλλασσαν δηλώσεις όπως: «Αν το είχα τηρήσει αυτό, δε θα είχα καταλήξει εδώ».

Στο αναμορφωτήριο Kamae, ξεκίνησαν με 30 κορίτσια, πολλά από τα οποία συνελήφθησαν λόγω χρήσης ναρκωτικών και κατάχρησης ουσιών. Πρώτα, παρουσίασαν σε όλα τα κορίτσια τα 21 διδάγματα, συμπεριλαμβανομένου του Διδάγματος 2, «Να Είσαι Εγκρατής», ξεκινώντας από το πρώτο τμήμα «Μην παίρνεις ναρκωτικά». Χωρίστηκαν σε πέντε μικρότερες ομάδες και σε καθεμία τους ανατέθηκε ένα δίδαγμα προκειμένου να το εξετάσει πιο διεξοδικά και να επιστρέψει με μια παρουσίαση αυτού του διδάγματος μπροστά σε ολόκληρη την ομάδα. Τα σεμινάρια θα συνεχίζονται κάθε εβδομάδα μέχρι να καλυφθεί το κάθε δίδαγμα.

Ήθελαν επίσης να προσεγγίσουν την κοινότητα και έτσι συνεργάστηκαν με τη Mathare Children’s Fund Panairobi Organization, η οποία χρηματοδοτεί την εκπαίδευση των παιδιών που προέρχονται από τις φτωχογειτονιές. Συνεργάστηκαν επίσης με τους Acclaim Community Transformers, μια ομάδα που δημιουργήθηκε από δύο άτομα που μεγάλωσαν στη φτωχογειτονιά Ματάρε, οι οποίοι αντί να φύγουν από εκεί μόλις τελείωσαν το σχολείο, έμειναν για να κάνουν καριέρα τους το «να νοιάζονται για τους πληγωμένους, τους άρρωστους και τους απεγνωσμένους» της φτωχογειτονιάς.

Μαζί, οι ομάδες παρέδωσαν σεμινάρια σε 67 εφήβους και νέους –σε σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης– που ήρθαν όχι μόνο από τη φτωχογειτονιά του Ματάρε, αλλά και από άλλες φτωχογειτονιές του Ναϊρόμπι, όπως η Χούρουμα, το Κορογκότσο και το Μπαμπαντόγκο. Οι νέοι με τους οποίους συνεργάστηκαν είναι εκτεθειμένοι στο έγκλημα, τα ναρκωτικά και την κατάχρηση ουσιών από πολύ μικρή ηλικία, κι αυτό είχε ως αποτέλεσμα την πρόωρη εγκατάλειψη του σχολείου και την εφηβική εγκυμοσύνη.

Αλλά με τον Δρόμο προς την Ευτυχία ως το μονοπάτι τους, αυτές οι κοινότητες του Ναϊρόμπι έχουν τώρα ένα λαμπρότερο μέλλον.